GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Een reis om nooit te vergeten

Begin mei was er weer een hulpreis naar Servië. De deelnemers bezochten veel vuchtelingen die vast zitten in dit land. Ze werden geraakt door de ontmoetingen en verhalen. Een deelnemer vertelt…

“In Nederland worden asielzoekers vaak ‘gelukzoekers’ genoemd. Begin mei bezochten we met GAiN deze ‘gelukszoekers’ en hoorden we hun verhalen. We ontmoetten hen in oude stationshallen, waar de daken lek zijn en ramen en deuren ontbreken. We ontmoetten daar onder andere ‘die papa’, een soort ‘huiskameroudste’ die hier al maanden rond zijn kampvuurtje, zonder persoonlijke bezittingen, wacht op zijn stukje geluk. Hij is blij als hij het gezicht van GAiN’er Nelleke herkent. Zij is teruggekomen en hem niet vergeten.

IMG_2801Ontmoetingen
Als groep praten we met deze kansloze illegale vluchtelingen uit Pakistan, Iran, Irak en andere landen. Syriërs hebben we niet gesproken; die komen uit oorlogsgebieden en maken kans als asielzoeker. Er zijn hier alleen jonge tienerjongens en mannen die graag als mens willen worden gezien en een minieme kans aangrijpen om een betere toekomst op te bouwen. We bakken pannenkoeken voor ze. De mannen die vooraan in de rij staan, zeggen soms dat we ze eerst aan een ander moeten geven, omdat die meer honger heeft.

Op een andere plaats ontmoetten we een twintigtal christenen die in een legaal kamp wachten op een betere toekomst. Gezinnen die maandenlang hebben gelopen, duizenden kilometers op weg zijn naar een betere toekomst. Na maanden in een kamp te hebben gezeten, vragen ze zich af of die betere toekomst voor hen is weggelegd. We delen een paar Bijbels uit in het Farsi. Als één van de mannen door heeft dat hij de reservebijbel krijgt, waar hij al een tijdje in aan het lezen was, staan de tranen in zijn ogen van blijdschap. Als we hem de keuze zouden hebben gegeven tussen een nieuwe auto of deze Bijbel, zou hij gekozen hebben voor het boek.

Onder de armoedegrens
Servië is zelf ook een arm land; veel mensen leven er ver onder de armoedegrens. De salarissen liggen tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig euro per maand. De mensen zijn wat jaloers op de vluchtelingen die in hun ogen alles gratis krijgen. We zorgen dat in de kerk van pastor jan voor vijfendertig gezinnen een tas met eerste levensbehoeften klaar staat. Wie weet houden deze gezinnen dan een keer wat geld over voor een extraatje.

Uitdaging
Wanneer je denkt dat gelukzoekers terug moeten naar hun eigen land, of als je denkt dat we wel genoeg doen voor vluchtelingen; laat je dan uitdagen door GAiN en praat eens met deze mensen. Alleen met die gesprekken zijn ze al blij.”

IMG_2766

Tags: , , , , , , ,

Rubrieken: Hulp aan vluchtelingen, hulpreizen, Nieuws, Noodhulp

Reageer op dit bericht