GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Distributie in Hassansham

“Leven in het kamp is mens onwaardig.” – Muhib*

Vroeg in de ochtend checkt de chauffeur voor de laatste keer de lading van zijn vrachtwagen. Vandaag gaat ons DART team, samen met onze lokale partners, naar het vluchtelingenkamp van Hassansham, ten oosten van Mosul. Sinds de start van het offensief van Mosul, herbergt Hassansham een grote groep vluchtelingen daarvandaan. Vandaag zijn onze vrachtwagens gevuld met meer dan 1700 pakketten babyvoeding, melk, luiers, zeep, pudding en tassen vol tweedehands kleding, aangeleverd door partners van over de hele wereld.

 

kamp kleinRijen witte tenten
Hassansham ziet eruit zoals zoveel kampen die je op televisie of in de krant ziet: rijen witte UNHCR tenten, overal hangt kleding en zie je kinderen met steentjes spelen. Rondhangende mensen, met elk hun eigen verhaal en hopend op een betere toekomst. Zodra we aankomen vormen de mensen een rij om bonnen te krijgen, waarmee ze recht krijgen op de goederen uit onze trucks, die ze zo wanhopig nodig hebben. De nood in het kamp is enorm. ISIS heeft hun leven, stad, sociale netwerk en waardigheid vernietigd. Mensen willen niet in het kamp blijven, maar hebben geen plek om naar toe te gaan.

Bovenstaande wordt al snel bevestigd als ik Muhib* ontmoet. Een grote man, open gezicht en donkere ogen. Op 1 januari dit jaar sloegen er 2 mortieren in op zijn huis. Zoals zovelen werd ook Muhib, samen met zijn vrouw en 6 kinderen, gedwongen huis en haard op te geven en te vluchten uit Mosul. Terwijl Muhib dankbaar de hulpgoederen in ontvangst neemt, spreken we hem over zijn leven en toekomst.

Zijn verhaal spreekt boekdelen:IMG_2537 klein

“Ons leven is zo zwaar nu. Alles wat ik had opgebouwd is verwoest. Het is verschrikkelijk. We hebben niets meer, ik heb geen geld, we krijgen nauwelijks hulp en het is ’s nachts zo verschrikkelijk koud. Het ontbreekt ons aan dekens en voedsel. Leven in het kamp is mens onwaardig.”

Naast de nood om basis goederen en de dagelijkse worstelingen in het kamp, is er ook een enorm gebrek aan medicijnen. Twee van Muhib’s kinderen lijden aan Thalassemie (een erfelijke bloedziekte). Ze hebben dringend behoefte aan bloedtransfusie en medicijnen, maar beiden zijn in het kamp niet te verkrijgen.

“Het was moeilijk er te komen vanwege de vele checkpoints etc. maar het is me een keer gelukt om in Erbil te komen.  Toen ik daar eenmaal was, wilden de doktoren mij niet helpen. Ik kom niet uit Koerdistan, dus ze vertelden me dat ik een dokter uit mijn eigen land,  mijn eigen regering moest zoeken.”

Net als Muhib hopen veel vluchtelingen terug te keren naar Mosul of de omringende dorpen. Er worden programma’s ontwikkeld om mensen hierbij te helpen, maar de vraag overtreft meermalen het aanbod. Voor Muhib is de enige toekomst die hij op dit moment heeft, een leven in het vluchtelingenkamp.

“Ik droom ervan om terug te gaan naar huis, maar ISIS heeft alles verwoest. Ik heb geen huis, geen plannen en geen toekomst meer. Ik ben gewoon wanhopig!”

Wat kunt u doen?
Laat uw hart spreken en wees vrijmoedig om een donatie over te maken op rekeningnummer NL29 ABNA 0451636015 t.n.v. GAiN te Amersfoort (vermeld hierbij ‘Code 905 – Irak’)

Hananja K.
januari 2017
* andere naam en foto uit veiligheidsoverweging

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Rubrieken: Nieuws

Reageer op dit bericht