GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Gewoon vrede!

mannen-op-plastic-stoeltjesIn de late ochtend bereikten we Ozal. Het is een buitenwijk van Erbil waar praktisch alleen nog ontheemden leven. Er waren een paar winkeltjes rond het plein in het centrum van de stad. Een paar mannen zaten in een kring, op plastic stoeltjes. Een winkelier verkocht chai, licht gekruide zwart thee met een berg suiker.

Geen privacy
Na een kop chai sprak ik met Raem. Hij stond in de buurt, tussen een groep mannen, allemaal afkomstig uit Qaraqosh. Ze dachten daar als christenen veilig te zijn, tot ze door ISIS werden verdreven. Raem is ingenieur, hij had een goede baan in Mosul. Hij woonde met zijn gezin in zijn eigen huis in Qaraqosh. Nu wonen ze met 4 gezinnen onder 1 dak. Er is praktisch geen privacy.

Ik vroeg hem hoe hij zijn toekomst voor zich ziet en hij antwoordde gelaten:

Ik weet het niet. Misschien probeer ik naar Frankrijk te vluchten. Ik spreek aardig Frans en ik mag de Fransen wel. Maar eigenlijk wil ik veel liever hier blijven, maar ik heb werk nodig. Ik heb een huis nodig om in te wonen en veiligheid voor mij en mijn gezin.”

Daarna keek hij me aan en bijna smekend, alsof ik zijn verlangen kon vervullen, vervolgde hij: “Ik wil gewoon vrede!

Hauke B.
DART medewerker

(Raem is vanwege veiligheid een fictieve naam)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Rubrieken: Nieuws

Reageer op dit bericht