GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Meer over Freek, de projectleider van GAiN Water for Life

Freek de Vries vertelt over zijn functie als ‘projectleider Water for Life’.

Wie is Freek in tien woorden?
Analytisch, Bijbelgericht, dienend, doorzetter, koukleum, leraar, praktisch, stabiel, studiebol en waarheidszoeker.

Wat houdt je functie bij GAiN in?
Ik ben voornamelijk bezig met het bekend maken van GAiN Water for Life. Daarvoor zoek ik partners die hierin willen investeren zodat de plattelandsbevolking in Benin en Togo toegang tot schoon drinkwater krijgt.

De functie is veelzijdig. Denk aan: Bedrijven en kerken enthousiasmeren om een (gedeelte van) een bron te sponsoren; op de hoogte blijven van waterboortechnieken of het ontwikkelen van informatiepakketten voor kerken en scholen. Daarnaast ben ik aan het netwerken zodat in Nederland meer mensen enthousiast worden en betrokken raken en er daardoor in Afrika meer mensen toegang tot schoon water krijgen.

Qua werkzaamheden ben je terug waar je begon. Vertel!
Toen ik in 1977 afstudeerde van de HTS werd ik uitgedaagd om een paar jaar ontwikkelingshulpwerk te gaan doen via een afdeling van Agapè. Als gevolg daarvan heb ik tien jaar in de Filipijnen gewoond en gaf daar onder andere leiding aan filmteams die de Jesus-film vertoonden.

Sinds 1988 woon ik weer in Nederland en werkte ik voor verschillende afdelingen bij Agapè. In 2008 startte GAiN in Nederland en was er de mogelijkheid om m’n ‘oude roeping’ weer op te pakken. GAiN Water for Life heeft een technische boorkant, maar ook nazorg in de vorm van hygiëne, sanitatie en evangelisatie met de Jesus-film. Ik voel me ‘thuis’ in de materie, maar ook tijdens projectbezoek in de subsahara, want ik hou van de tropen J

Waarom doe je dit werk?
Daar kan ik kort in zijn: Ik wil graag mensen helpen. Ik ben altijd op zoek naar hoe dingen werken, naar de oorsprong van dingen. Maar tegelijkertijd ben ik praktijkgericht, ik wil mijn kennis en ervaring doorgeven en anderen op weg helpen.

Waar ligt je kracht?
Ik ben analytisch, kan goed dingen op een rijtje zetten en evalueren. Ik ben meestal op de achtergrond bezig, vaker ondersteunend dan leidinggevend. Mijn vrouw en ik werken al jarenlang op basis van een vriendenkring. Die ervaring geeft kennis en inzicht en zijn toepasbaar bij de fondswerving voor Water for Life-projecten.

Waar geniet je van?
Lezen en studeren zijn altijd mijn grootste hobby’s geweest. Tegenwoordig doe ik dat meer via de computer en internet dan vanuit boeken.

Hoe beweeg je je tussen de organisaties Agapè en GAiN?
Sinds 1977 ben ik Agapè-medewerker en voel me zo’n beetje vergroeid met de organisatie, met name de manier van denken, de visie en motivatie achter het werk. De werkwijze van de praktische hulp ligt mij dicht aan het hart.

Ik werk vanuit het hoofdkantoor dat door Agapè en GAiN gedeeld wordt. De internationale GAiN medewerkers waar ik mee te maken heb, zijn verbonden aan het wereldwijde netwerk.

Hoe zie jij de toekomst van GAiN?
Mijn hoop voor GAiN Nederland is dat we snel meer bekendheid zullen krijgen. De manier van werken is vaak uniek, denk aan het netwerk in 190 landen en de strategie van Water for Life.

Uiteindelijk gaat het om die ene persoon. In mijn geval de plattelandsbevolking in Togo en Benin die mogelijkheden krijgen voor een menswaardiger bestaan. Met betere fysieke opties, maar ook met nieuwe geestelijke kennis en inzichten en de mogelijkheid van eeuwig leven in de toekomst.

Ik hoop dat GAiN daarbij ook een ondersteunende rol kan vervullen om andere kleinere organisaties te dienen zoals we nu in Oost-Europa doen.

Hoogtepunten Levensloop

  • 1955 | Geboren in Harlingen
  • 1977 | Afgestudeerd HTS Leeuwarden
  • 1978 | Naar de Filippijnen voor Ontwikkelingshulp
  • 1982 | Huwelijk met Jing Avellaneda
  • 1981, 1984-1986 | Leiding geven aan Jezus filmteams
  • 1985, 1986, 1988, 1993 | Geboorte van onze vier kinderen
  • 1988 | Terug naar Nederland, diverse functies bij Agapè
  • 2000-2006 | Media-afdeling Agapè, Jezusfilm DVD productie
  • 2010-heden | Detachering bij GAiN als projectleider Water for Life

Lees meer over Freek en Jing op de Agapè website of ondersteun hun bediening

Rubrieken: Nieuws, Water for Life

Reageer op dit bericht