GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Het tekort aan schoon water (in Afrika)

Water for Life

Het tekort aan schoon water (in Afrika)

Zat water op de aarde
We hebben genoeg water op aarde, toch? Ja en nee. Ja, 56 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Nee, 0,3 procent van al het water kan gebruikt worden om te drinken. (97% van het water op aarde zit in oceanen en zeeën, 3% is zoet water waarvan 2,1 % daarvan bevroren is in de poolkappen en gletsjers en nog eens 0,6 % zit meer dan 800 meter onder de grond).

Het belang van water
Een heel klein gedeelte van al het water ter wereld is binnen bereik om te drinken. Water is noodzakelijk om te leven en vocht zit in alles wat we eten en drinken. Water houdt ons gezond, maar het is ook ‘van levensbelang’ voor landbouw en veeteelt en veel vormen van de wereldeconomie.

Water zorgt voor ellende
Water veroorzaakt ook veel ellende. Op veel plekken is er te weinig water en daardoor ontstaat er bijvoorbeeld hongersnood. Tegenwoordig slaat de balans regelmatig om, naar te veel water zoals stortregens, overstromingen en tsunami’s en laat vervolgens een spoor van vernietiging en dood achter.

Millenniumdoelen helpen deels
Een van de millenniumdoelen van de VN is het terugdringen van het gebrek aan water. Op wereldwijde schaal lijkt dat behoorlijk te lukken, maar dat gemiddelde wordt sterk beïnvloed door landen als India en China waar veel mensen het langzamerhand beter krijgen. Veel Afrikaanse landen halen de doelstellingen bij lange na niet, met name vlak onder de Sahara.
Op die plekken is GAiN Water for Life actief.

Enkele waterfeiten
•    6000 mensen sterven per dag aan slecht water
•    2,5 miljard mensen hebben onvoldoende hygiëne als gevolg van watergebrek
•    Grote delen van Afrika (Sub-Sahara) lopen ver achter bij de waterdoelstellingen
•    Op veel plaatsen zit het water te diep om eenvoudig beschikbaar te maken

zwart drinkwaterWater in dunbevolkte gebieden
Meer dan 80% van die mensen zonder goed drinkwater woont in dunbevolkte gebieden, daarvan heeft 50% helemaal geen schoon drinkwater en zijn aangewezen op moerassen en rivieren. 17% moet langer dan 30 minuten lopen naar de dichtstbijzijnde schone watervoorziening.

Water for Life gaat in op het thema water: Dit is artikel 1.
Deel 1 Het tekort aan schoon water (in Afrika)
Deel 2 De strategie achter GAiN Water for Life
Deel 3 De effecten van beter water
Deel 4 Stromend water wordt Levend water

Rubrieken: full-size-image, Nieuws, Water for Life

Reageer op dit bericht