GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Jouw gebruikte kleding: een tweede leven!

Je staat er misschien niet bij stil, maar jouw (gebruikte) kleding is van grote waarde! Wanneer je de kledingkast uitzoekt en oude kleding naar een depot van GAiN (Global Aid Network) brengt, betekent dat enorm veel voor iemand aan de andere kant van de wereld.

kleding sorteren in de loods van GAiNUit het kledingdepot wordt de kleding naar een sorteercentrum gebracht waar de kleding zorgvuldig geselecteerd wordt. Vervolgens wordt de kleding voor korte tijd opgeslagen in de GAiN-loods in Sleeuwijk.

Structurele hulp
“Deze loods heeft een snelle doorloop van allerlei tweedehands goederen.” vertelt Ad Bor, logistiek projectleider bij GAiN. Naast kleding worden er ook rolstoelen, matrassen, lang houdbaar voedsel, medische goederen en dergelijke verzameld. Deze goederen zijn allemaal geschonken voor structurele hulp aan met name Oost-Europa of naar rampgebieden. De tweedehands goederen geven op die manier een nieuw leven aan mensen die vrijwel niets meer hebben. Omdat GAiN in alles afhankelijk van giften is, wordt een deel van de kleding doorverkocht. Hier wordt het transport en de loods van betaald.

Kleding naar een rampgebied
Jaro, communicatieadviseur bij GAiN, was laatst in Albanië om verslag te doen van de hulp die de organisatie gaf aan slachtoffers van de overstroming. “GAiN overlegt met de coördinator van het rampgebied en vraagt wat er nodig is. Zoals in veel gevallen werd er ook in Albanië voornamelijk om kleding gevraagd. Met een vrachtwagen vol met kleding, dekens en andere goederen zijn we er naartoe gegaan.”

Kleding die leven geeft
In Albanië werkt GAiN samen met de lokale overheid en andere organisaties. De coördinator heeft lijsten waardoor elke familie kleding en dekens ontvangt. Het enthousiasme en dankbaarheid is groot wanneer de hulpgoederen bij de slachtoffers aankomen. “Elke situatie en elk verhaal is uniek en triest tegelijkertijd. Sommigen hebben ‘alleen’ hun inboedel verloren, anderen ook hun opgebouwde agrarische bedrijf.” vertelt Jaro. Op deze manier wordt jouw oude kleding niet alleen nieuw leven ingeblazen, maar gééft het ook leven. “We werken samen met Albanese kerken. Bij een ramp is kleding een stuk gereedschap om om te zien naar onze naasten en te vertellen over Jezus Christus.”

Het begint bij jou!
GAiN kan die kleding en andere goederen alleen bieden met jouw hulp. Hoe kun je helpen? Door je kleding te brengen naar een kledingdepot in jouw buurt! Of door zelf een kleding inzamelpunt te beginnen.

Rubrieken: Logistiek, Nieuws, Ontwikkelingshulp

Reageer op dit bericht