GAiN (Global Aid Network)
is een wereldwijde organisatie die
Gods liefde uitdraagt door noodhulp
en ontwikkelingsprojecten.

Hulpreizen goed alternatief voor zonvakanties

Het nut van werkvakanties

Hulpreizen: steeds meer groepen uit kerken en verenigingen kiezen om de vakantietijd te besteden aan een ontwikkelingsreis. Waarom kiezen mensen voor een dergelijke trip? Een zonvakantie is toch veel relaxter? We legden dit dilemma voor aan een deelnemer, reisleider en de hulporganisatie GAiN.

Echte gastvrijheid
Barunka ging in de zomer 2010 voor het eerst op werkvakantie omdat ze wat wilde betekenen voor de ander. Samen met een vriendin sloot zij zich aan bij de jeugdgroep van de gemeente. 

“Met een werkvakantie duik je dieper de cultuur in. Je maakt contact met de lokale bevolking, eet het plaatselijke voedsel en ervaart hun cultuur. Op bezoek bij een arm gezin ervoer ik echt wat gastvrijheid is, ze geven wat ze hebben. Zo puur en zo mooi!”

Persoonlijke reiservaringen
De 19-jarige vond de reis erg zinvol: “Ik vind het nuttig om op werkvakantie te gaan om anderen te bemoedigen, te ontmoeten en te helpen. Tegelijkertijd geeft het voor jezelf kansen om ook iets van de wereld te zien. De Bijbelstudies met de groep tijdens de reis bouwden mij op. Het was tegelijkertijd fijn om met bekende gezichten op reis te gaan. Toch leerde ik mijn kerkgenoten en vriendin nóg beter kennen tijdens de trip.”

Hernieuwde waardering
Na de reis waardeerde Barunka opnieuw de douche, WC en Hollandse kost thuis. Tijdens de reis besefte ze dat veel zaken niet vanzelfsprekend zijn. Het uit haar comfortzone stappen was geen reden om nooit meer zoiets te ondernemer, integendeel; Barunka: “Ik zou nog wel een keer willen gaan, maar dan langer. Dan kunnen we meer betekenen daar.”


Groepsleiders
Het echtpaar Caroline en Jan begeleidde een groep naar Afrika. De opbouw was in drie aspecten zinvol; voor de groep, de mensen daar en voor hen als echtpaar.

Caroline: “Als reisleider focuste ik me op de deelnemers, ik wilde hun een top-ervaring bieden, en dat werd werkelijkheid. Ze weten nu dat er meer is dan IPods, mobieltjes en scooters. Ze leren dat het er in een ander land anders aan toe gaat. Daarnaast wilden we ook de mogelijkheid bieden om tijdens de reis Jezus beter te leren kennen.”

Reisingrediënten
In teamverband ging de groep aan de slag met een bouwproject, kinderactiviteiten en kledingdistributie. Tijdens de reis baden ze voor gehandicapte kinderen die als oud vuil werden behandeld. De deelnemers hadden allemaal hetzelfde doel, wat samenbond en voor eenheid zorgde.

Halen en brengen
Tijdens een werkvakantie breng en haal je wat. Je brengt als het ware je tijd en capaciteiten gedurende de reis. Je haalt ver weg een stuk ervaring, je ontwikkelt je persoonlijkheid en verbreedt je horizon. Caroline: “Mensen staan er vaak niet bij stil hoe ze zelf veranderd terugkomen. Ze stellen zich vragen die ze niet eerder stelden zoals: Waarom zou ik een nieuwe broek kopen als je er al genoeg hebt? Moet ik echt de laatste mode volgen? Hoe besteed ik mijn eigen geld? Het zet je aan het denken, vooral de periode na je terugkomst.”

Reisleidingservaringen

De reisleiding investeerde in de teamspirit. Omdat het overdag regelmatig fysiek en emotioneel zwaar was, waren er ´s avonds ontspannende en opbouwende momenten door samen te lachen met elkaar. De vrije werkdagen die de reisleiding in de reis stak waren geen probleem. Jan: ”Een dag na terugkomst mocht ik al aan de bak, maar m´n werkbatterijtje was opgeladen, tijdens de reis ontving ik ontspanning door inspanning. Het was trouwens heerlijk om in Afrika geen internet en af en toe elektriciteit te hebben.”


Strandvakantie of hulpreis
Een strandvakantie is voor steeds meer jongeren en volwassenen passé. De vakantietijd willen ze actief besteden en een reis met meerwaarde maken. Deelnemers stappen vaak bewust tijdelijk uit hun eigen comfortzone en geven een stuk luxe op. 

Weg met bestaande groepen
Gerrit van Wijngaarden is verantwoordelijk voor de hulpreizen. “Kerken, verenigingen of bestaande (jeugd-)groepen kunnen bij GAiN (Global Aid Network) terecht voor een hulpreis. Sterker nog, we willen graag op maatreizen waarbij we luisteren naar de behoefte van een groep en dat koppelen aan een vraag in het land waar we nauwe banden mee hebben zoals Haïti, Israël, Roemenië of Zuid Afrika. Daarnaast organiseren we ook reizen voor individuen.” 

Reiskenmerken

Vanuit een christelijke bewogenheid biedt GAiN hulp waar nood is, onder andere door het organiseren van reizen. Tijdens de reizen werken wij soms gaven- en talentgericht; er is werk zat voor bouwvakkers, kinderwerkers of medici. De reis bevat een praktisch gedeelte maar gaat ook voor geestelijke impact in een gemeenschap. De werkvakantie dient meerdere doelen; we steken de handen uit de mouwen, we geven aandacht en bezoeken mensen en we dragen het evangelie uit met dans en drama.

Meer over GAiN
Hulporganisatie GAiN (Global Aid Network) is partner van Agapè Nederland (Campus Crusade for Christ) welke in 193 landen is vertegenwoordigd. Bekijk het reisaanbod van 2011, of andere reiservaringen.
 

Rubrieken: hulpreizen, Nieuws, Persbericht

Reageer op dit bericht